Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Azerbaycan  Milletvekili Meşhur Memmedov – “Brüksel toplantısının sonucu Azerbaycan’ın bir başka diplomatik zaferidir”

Azerbaycan  Milletvekili Meşhur Memmedov – “Brüksel toplantısının sonucu Azerbaycan’ın bir başka diplomatik zaferidir”
14.04.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Brüksel toplantısının sonucu Azerbaycan’ın bir başka diplomatik zaferidir”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Vatan savaşımızda işgalci Ermenistan’a karşı savaşı kazanan Azerbaycan bölgede yeni gerçeklikler yarattı. Bugün yabancı ülkeler de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen kuruluşları bu gerçekleri doğru değerlendirmekte ve bölgedeki projelerde yakından yer alma isteklerini ortaya koymaktadır. Ancak Ermenistan bu gerçeği kabul etmekte zorlansa da, Brüksel’deki görüşmede Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü kabul etti. Evet, bugün muzaffer bir ülke olmasına rağmen bölgede kalıcı barış için ilerici adımlar atan ve ek şartlar getirmeyen Azerbaycan olumlu bir yanıt almazsa, Azerbaycan’ın sabrı tükenebilir ve sadece Ermenistan kaybeder. Bu nedenle, ayrı ayrı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, sürecin normal gelişimini, yani Ermenistan’ın taahhütlerinin yerine getirilmesini sağlamak için harekete geçti. Elbette onları harekete geçmeye zorlayan asıl mesele, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in milli menfaatlere dayalı kararlı ve ilkeli duruşudur.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dediği gibi: “Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz savaştan sonra yoğunlaştı. Avrupa Birliği de çatışma sonrası dönemin gerçeklerini kabul etti.”

Bu nedenle, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Avrupa Birliği Konseyi Başkanı ve Ermenistan Başbakanı ile Brüksel’de yaptığı görüşmenin tartışmasız bir şekilde Azerbaycan’ın bir başka diplomatik zaferi olduğunu belirtmek isterim. Böylece, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Çarlz Mişel’in Brüksel toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in çatışma sonrası dönem gündemindeki tüm konular yeniden teyit edilmiş oldu.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış gündeminin ilk kez 14 Aralık 2021’de Brüksel’de yapılan bir toplantıda oluştuğunu belirtmek gerekir. Bunun bu türden ikinci üçlü toplantı olduğu biliniyor. Bu görüşme sırasında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Çarlz Mişel barış gündemini belirlediler. Bu görüşmeden sonra Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki temaslar yoğunlaştı. Telefon görüşmelerini ve gezileri de dahil edebiliriz. Sonuç olarak Brüksel toplantısında bir barış gündeminin oluşturulmasının Azerbaycan’ın tam da istediği şey olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Yapılan üçlü görüşmenin yaklaşık 5 saat sürdüğünü hatırlatalım. Böylece Azerbaycan tarafının 5 maddeden oluşan barış anlaşmasına ilişkin önerisi kabul edilmiş oldu. Diğer bir deyişle, bu 5 maddenin halihazırda kabul edildiği ve müzakerelerin bu temelde yapıldığı görülmektedir. Hem Azerbaycan hem de Ermenistan Dışişleri Bakanlıklarına bu belge üzerinde çalışmaları için talimat verildi. Açıklamada, AB’nin mayınları temizleme ve kayıp kişileri bulma çabalarına da yer verildi.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Cumhurbaşkanı Aliyev’in Brüksel ziyareti, AB Konseyi Başkanı Çarlz Mişel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmeler ve elde edilen sonuçlar, Cumhurbaşkanımızın dünyadaki büyük otoritesinin bir göstergesidir.

Brüksel’deki barış gündemi, Azerbaycan’ın beş maddelik önerisinin kabul edilmesiyle bir başka diplomatik zaferdi. Böyleki, Aliyev’in konuşması ve mesajları, Azerbaycan’ın gündeminde tavizsiz bir konumda olduğunu ve adımlarını yoğunlaştıracağını gösteriyor. Yoğun müzakereler, Avrupa Birliği’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bölgesel liderliğini kabul ettiğinin bir göstergesi. Aynı zamanda Ermenistan’da devam eden tartışmalar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın siyasi ve diplomatik çabalarının büyük sonuçlar verdiğini gösteriyor. Böylece Ermenistan’ın çeşitli iddialarla süreci geciktirme girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır.”

REKLAM ALANI