Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görev süresi sona eren Avustralya Yüksek Komiseri Sam Beever’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görev süresi sona eren Avustralya Yüksek Komiseri Sam Beever’i kabul etti
15.12.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görev süresi sona eren Avustralya Yüksek Komiseri Sam Beever’i kabul etti

Avustralya Yüksek Komiseri Sam Beever’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a veda ziyaretinde bulunduğu görüşmede; Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununa ilişkin pozisyonunu aktardı. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta sürdürülebilir barış ve istikrarın yolunun, adanın Kıbrıslı Türk ortak sahiplerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne dayalı resmi müzakerelerden geçtiğini, iki devletin iş birliğine dayanan bir antlaşmanın adil ve gerçekçi olabileceğini söyledi.

“Kıbrıslı Türklerin tarihten gelen egemen eşitlik hakkı var”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin tarihten gelen egemen eşitlik hakkına işaret ederek egemen eşitliğin, adanın Yunanistan’a ilhak edilmesi amacıyla 1963 yılında Kıbrıslı Rumlar tarafından silah zoruyla gasp edilen ortaklık devletini kuran 1960 tarihli antlaşmadan kaynaklanan gelen bir hak olduğunu vurguladı.

“Avustralya, Kıbrıs konusunda tarafsız olmalı”

“Ancak iki Devletin iş birliğine dayanan bir antlaşma; adil, gerçekçi ve uygulanabilir olur” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, binlerce mil uzakta olmasına rağmen Avustralya’nın, Kıbrıs’taki iki tarafa yaklaşımında daha tarafsız olabileceğine inanç belirtti. Eşitlik temelinde bir antlaşmaya ulaşmak için yapılan müzakerelerin, Kıbrıslı Rumların sayısız reddi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklere uygulanan doğrudan ticaret ve direkt uçuş gibi konulardaki ambargolara işaret etti ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’a atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, Straw’un Kıbrıs’ta iki devlet temelinde bir antlaşmanın güçlü bir savunucusu olduğunu hatırlattı.

“Kıbrıs tek taraflı AB üyesi yapıldığında, AB ilkeleri hasır altı edildi”

Cumhurbaşkanı Tatar; 1960 antlaşmalarına göre, Türkiye ve Yunanistan’ın üye olmadığı bir birliğe Kıbrıs’ın üye olamayacağını anımsatırken, AB ilkelerinin de, aday üye ülkede süregelen bir anlaşmazlık olmamasını öngördüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, “Ne yazık ki, tüm bunlar hasır altı edildi ve AB; Kıbrıs Rum tarafının, adanın tamamı adına üye olmasına izin verdi çünkü Yunanistan o sırada birliğin doğuya doğru genişlemesini veto etme tehdidinde bulunuyordu… Kıbrıs meselesine yaklaşırken, yarım yüzyıldan fazla bir süredir denenmiş ve defalarca başarısız olunmuş aynı parametrelere dayalı müzakereleri talep etmektense ‘farklı bir perspektiften bakmanın’ zamanı gelmiştir” dedi.

“Avustralya’da yaşayan on binlerce Kıbrıslı Türk var”

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede, zengin bir kültürel çeşitlilik sağlayan Avustralya’nın Canberra, Sidney ve Melbourne şehirlerinde yaşayan on binlerce Kıbrıslı Türk olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, görev süresin sona eren Beever’a başarılar diledi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-gorev-suresi-sona-eren-avustralya-yuksek-komiseri-9178

REKLAM ALANI