Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Güvenlik Konseyi’ni bir araya getirdi

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Güvenlik Konseyi’ni bir araya getirdi
07.01.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Güvenlik Konseyi’ni bir araya getirdi

Cumhurbaşkanı başkanlığında Güvenlik Konseyi toplantısı Akorda Sarayı’nda yapıldı. Tartışmanın gündeminde, Kazakistan’daki durumu istikrarsızlaştırmaya çalışan terörist ve suç unsurlarıyla mücadele konuları yer aldı.

Toplantıya her iki Meclis kanadının konuşmacıları, Başbakan Vekili, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı, Milli Güvenlik Komitesi Başkanı, Başsavcı, Devlet Güvenlik Servisi Başkanı, Başbakan Vekili – Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı Vekili katıldı. , İçişleri Bakanı Vekili ve Acil Durum Bakan Vekili.

Açıklama yok.

Cumhurbaşkanı Tokayev, mevcut durumun karmaşıklığını vurguladı ve bir dizi acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Kazakistan’a saldırıyı gerçekleştiren güçleri gerçek teröristler olarak adlandırdı.

“Bu bağlamda, onlarla mücadele etmek için bir terörle mücadele operasyonu yürütmemiz gerekiyor. Terörle mücadele komutanlığını ben yönetiyorum. Suçluların gerçekleştirdiği terör saldırılarının istatistikleri gerçek teröristlerdir. Şu anda Almatı ve diğer şehirlerde öfkeli olduklarını biliyoruz. Küçük silahların bulunduğu altyapı binalarını ve binaları ele geçiriyorlar. Şu anda Almatı yakınlarında Savunma Bakanlığı’nın hava indirme birimleriyle bir savaş var” dedi.

Açıklama yok.

Cumhurbaşkanı, bu terör çetelerinin aslında uluslararası, yurtdışında ciddi eğitim almış ve Kazakistan’a yönelik saldırılarının bir saldırı eylemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Bu bağlamda, bugün Kolektif Güvenlik Anlaşmasına dayanarak, KGAÖ devletlerinin başkanlarına bu terör tehdidinin üstesinden gelmesinde Kazakistan’a yardım etmeleri için çağrıda bulundum. Aslında bu artık bir tehdit değil – devlet bütünlüğünü zedeliyor ve en önemlisi Devlet Başkanı olarak benden acilen kendilerine yardım etmemi isteyen vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı. Anayasal görevim, vatandaşlarımızın esenliğini, güvenliğini ve huzurunu gözetmektir. Bu nedenle, CSTO ortaklarına yapılan itirazı kesinlikle uygun ve zamanında buluyorum. Kazakistan halkının bu kararı destekleyeceğine inanıyorum. Birlikte kesinlikle kazanacağız. Daha önce de söylediğim gibi terör çeteleri büyük altyapı tesislerini ele geçirdi. Özellikle Almatı havalimanında yabancı uçaklar da dahil olmak üzere yaklaşık beş uçak bulunuyor. Aslında, Almatı saldırıya uğradı ve vandalizm yaşadı. Sakinleri terörist saldırıların, haydutların kurbanı oldu. Bu nedenle, burada bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere, devletimizi dış tehditlerden korumak için mümkün olan tüm önlemleri almak bizim görevimizdir” dedi.Açıklama yok.

Açıklama yok.

Güvenlik Konseyi Başkanı yaptığı konuşmada terör saldırılarının kurbanı olan ülke vatandaşlarına seslendi.

“Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak sizi temin ederim, hayati çıkarları korumak için elimden geleni yapacağım. Birlikte kazanacağımıza inanıyorum. Bu, devletimizin tarihinde çok zorlu bir sayfadır. Bunun nasıl ve neden olduğu birçok şeyin incelenmesi gerekiyor. Ama şimdi asıl mesele ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak” dedi.

kaynak:https://www.akorda.kz/en/president-kassym-jomart-tokayev-held-a-session-of-the-security-council-705318

 

 

REKLAM ALANI