Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

FUTBOL MARKETİNG

FUTBOL MARKETİNG
21.06.2022
A+
A-

FUTBOL MARKETİNG

Dünya genelinde marketing konusunda son derece deneyimli olan Bekir AYAZ Haber sitemize Özel Açıklamalarda bulundu.

Bekir Ayaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Dünyada genelinde farklı birçok kültürden insanların bir araya gelerek büyük ve küçük ölçekli, küresel ve yerel, yenilikçi ve geleneksel, kamu ve özelde tüketilen ürün olarak spor karşımıza çıkmaktadır.
Uluslararası arenada 211 futbol federasyonu tarafından yönetilen futbol spor oynamaktan çıkarak küresel bir Pazar endüstrisine dönüştüğünü görmekteyiz.

Spor endüstrisi otomotiv sektörü ile en çok ciroya sahip olmakla birlikte istihdamın üst pigmenllerde olduğu, basın, tekstil, güvenlik, sağlık ve güzellik vb. dallar ile yakın ilişki içerisinde bulunmaktadır.

Başta futbol olmak üzere spor insan hayatı içerisinde; performans, rekreatif, rehabilitif ve preventif gibi alanlarda yer almaktadır. Farklı branşların değişik etap ve kategorilerinde Performans, sağlık ve güzellik alanında rekreatif, hastalık ve sakatlıkların tedavisinde rehabilitif, hastalık ve sakatlıkların önlenme boyutunda rehabilitif olarak spor endüstri dalının içerisinde kendine yer bulmaktadır.

Türkiye’de marketing denildiği zaman akla ilk gelen şey forma satışları ve kulüplerin bünyesinde bulunan storelerdir. Futbol kulüpleri storelerden ekonomik ve mali yönden kalkınmaya yönelik bir nevi katkı sağlamaktadırlar.

Marketing uzmanları, kulüplerin markalarını geliştirmek için elde bulunan ürünleri ve hizmetleri en etkin bir şekilde tanıtarak verimli bir şekilde büyümesine ve en yüksek yatırım getirisini üst pigmentlere ulaşmasına yardımcı olmak ve başarılı bir büyüme stratejisi oluşturmak zorundadır.

PAZAR ARAŞTIRMASI VE ANALİZİ

Kulüpler marketing konusunda yapacakları çalışmaların içeriğini ve analitik çalışmanın varacağı sonucu kestirmek için pazar araştırması ve analizini doğru yapmalıdır. Elde edilecek sonuçlar neticesinde pazar segmentlerini doğru okumak Yaş, cinsiyet, etnik köken veya gelir düzeyi gibi istatistiksel verileri Demografik olarak, ilgi alanlarını, değerleri, öncelikleri, motivasyonları ve kişilik özellikleri Psikografik , alışveriş alışkanlıkları ve marka etkileşimleri Davranışsal ve son olarak taraftarların yaşadığı bölgeler, kırsal – kentsel ve iklim gibi kategorilerin bulunduğu Coğrafi segmentlerlerdir ve önemlidir. Çünkü tüketiciler heyecan verici, mental olarak mutluluk hissi uyandıran yeni şeyler hep istemekle birlikte arz ve talep etmektedirler.

YURT DIŞI PAZARLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Özellikle süper ligde mücadele eden futbol kulüpleri için artık uluslararası pazarlara çıkmanın vakti geldiğini düşünüyorum. Ülkeyi yöneten mekanizmanın yurtdışına açılma konusunda spor diasporası ve lobi faaliyetlerine destek sağlamalıdır.

Özellikle ikili ilişkilerimizin çok iyi olduğu KATAR, süper lig kulüpleri için Ortadoğu pazarlarında halkanın başlangıç noktası olabilir. Halkanın bileşenlerine Abu Dabi ve Suudi Arabistan eklenebilir. Kış antrenman kamplarını bu ülkelerde gerçekleştirebilirler.

REKLAM ALANI