Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

“KONSEYİMİZİN ADI ARTIK TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’DIR”

“KONSEYİMİZİN ADI ARTIK TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’DIR”
13.11.2021
A+
A-

“Türk Devletleri Teşkilatı sadece ekonomik veya siyasi çıkar ortaklığı olmanın çok daha ötesinde, bir büyük gönül birlikteliğidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi 8. Liderler Zirvesi’nin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Türk Devletleri Teşkilatı sadece ekonomik veya siyasi çıkar ortaklığı olmanın çok daha ötesinde, bir büyük gönül birlikteliğidir. Bu birliği ne kadar ileriye taşırsak, kendimiz, bölgemiz ve dünya için o kadar hayırlı işlere imza atabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” temasıyla gerçekleştirilen Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi’nin ardından, ortak basın toplantısında konuştu.

Teşrifleri için devlet ve hükûmet başkanlarına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye video mesajla katkı sunan Kazakistan’ın Birinci Cumhurbaşkanı, Onursal Başkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev’e de selam gönderdi.

“KONSEYİMİZİN ADI ARTIK TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’DIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Zirvesi’nin Türkmenistan’ın da gözlemci olarak katılımıyla tarihî bir anlam kazandığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Kadirli Doğanım Sayın Berdimuhamedov’a ve Türkmen kardeşlerimize bir kez daha ‘hoş geldiniz’ diyorum. Uluslararası alanda saygın bir teşkilat hâline gelen Aile Meclisimizin faaliyetlerine yeni bir isimle devam etmesine karar verdik. Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı’dır. Bugünkü zirvemizi, ülkemiz tarihinde önemli bir yer olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda, eski adıyla Yassıada’da gerçekleştirdik. Merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarının hayatları pahasına verdikleri mücadelenin boşa gitmediğini, bugün bir kez daha göstermiş olduk. Bir dönem acıyla yasla milletimizin hafızasına kazınmış, hukuksuzluklarla anılan Yassıada ki milletimiz burayı ‘yaslı ada’ olarak da andı, hamdolsun bugün, Türk Dünyası’nın birliğini, beraberliğini ve dayanışmasını temsil eden bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Başlı başına bu tablonun bile, Türkiye’nin demokrasi ve kalkınma yolunda kat ettiği mesafeyi ortaya koyması bakımından, son derece mühim olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle bir kez daha merhum Başbakan Adnan Menderes’i ve arkadaşlarını rahmetle, şükranla yâd ediyorum. Rabbim kendilerini arkadaşlarıyla beraber inşallah şehitler safında muameleye tabi kılsın.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında Karabağ topraklarının azatlığının birinci yıl dönümünün idrak edildiğini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Aliyev başta olmak üzere, Azerbaycan’daki tüm kardeşleri bir kez daha tebrik ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz kardeşimin liderliğinde can Azerbaycan’ın kazandığı zafer, Türk Dünyası’nın tamamını gururlandırmıştır. Karabağ zaferiyle inşallah Kafkaslar’da barışın, istikrarın, iş birliğinin hâkim olacağı yeni bir dönemin kapıları aralanmıştır” ifadelerini kullandı.

Zirve toplantısında bu destana liderlik eden İlham Aliyev’e, Türk Dünyası’nın takdirinin nişanesi olarak “Türk Dünyası Âli Nişanı”nın tevcih edildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Yine bu zirvede, Aile Meclisimizin Dönem Başkanlığını Azerbaycan’dan devraldık. Zorlu salgın şartlarına rağmen, Dönem Başkanlığı görevini başarıyla icra eden Azerbaycan’a teşekkür ediyorum. Dışişleri Bakanlarımızın 27 Eylül’de yaptıkları Afganistan konulu olağanüstü toplantı, bölgemizdeki gelişmeler konusunda inisiyatif alma kararlılığımızı göstermesi bakımından, bir ilki teşkil etmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı olarak, gözlemci üyemiz Macaristan’la birlikte Koronavirüs salgını karşısında verdiğimiz ortak mücadele de diğer bir başarı hikâyesidir. Salgın döneminde imkânlarımızı paylaşarak, Türk Dünyası olarak bir ve beraber olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi’yle siyasi dayanışmamızı, ekonomik iş birliğimizi ve ticaretimizi, kültürel temaslarımızı, beşeri ve toplumsal ilişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün her türlüsüyle, aşırıcılıkla, ırkçılıkla, İslam düşmanlığıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürme irademizi bir kez daha kayda geçirdik. İklim değişikliği ile salgın gibi krizlere karşı müşterek adım atma yönündeki irademizi vurguladık” ifadelerini kullandı.

“KÜRESEL MESELELERİN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ ROL OYNAYAN, GÜVENLİK VE REFAH İÇİNDE BİR TÜRK DÜNYASI HEDEFLİYORUZ”

Yeni adı ve yapısıyla Türk Devletleri Teşkilatı’nın bundan sonra “daha hızlı ve ısrarla kök salacağını, büyüyeceğini, gelişeceğini ve serpileceğini” dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. Binlerce yıldır medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi hâline gelecektir. Üye ve gözlemci ülkeler olarak bu konuda fikir birliği içinde teşkilatımızın kurumsal yapısını ve vizyonunu güçlendirecek adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.

Teşkilatın sekretaryası için tahsis edilen tarihi Arif Paşa Konağı’nın resmî açılışını, bugün üye ülkelerin bayraklarını göndere çekerek yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi’ni de kabul ettik. Kendi içinde ve çevresinde barış ve istikrara katkı yapan, küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan, güvenlik ve refah içinde bir Türk Dünyası hedefliyoruz. Bunun için Türk Dünyası’nı teknoloji tasarımı ve üretimi başta olmak üzere, her alanda insanlığa hayırlı hizmetler sunacak bir konuma çıkartmakta kararlıyız. Aksakalımız olarak da Binali Yıldırım Bey’i bu konuda teklif ettik, kabul gördü ve Türkiye’nin Aksakal’ı olarak buradaki hizmetlerini inşallah sürdürecek. Bu doğrultudaki çalışmalarımıza belirlediğimiz stratejik vizyon çerçevesinde kararlılıkla devam edeceğiz. Teşkilatımızın etkin ve özgün bir model oluşturarak uluslararası kamuoyunda ilgi odağı hâline geldiğini görüyoruz. Gelecekte ortaya çıkacak talepleri de göz önünde bulundurarak, bugünkü toplantımızda teşkilatımızın gözlemcilik ve ortaklık statülerine ilişkin önemli kararlar aldık. Kalkınmanın temel altyapısı olan ulaştırma başta olmak üzere, birçok alanda önemli projelere imza atan Sayın Binali Yıldırım’ı, dolayısıyla bundan sonraki süreçte Aksakalımız olarak çok ciddi görevler bekliyor. Önümüzdeki dönemde Türk töresine uygun şekilde Aksakallar Konseyi’ni daha etkin hâle getirecek, ülkelerimizi temsil eden Aksakallarımızın tecrübelerinden daha çok faydalanacağız.”

“YEŞİL KALKINMA HEDEFLERİNE ÖNCELİK VERECEĞİZ”

Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanlığı’nda Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsüne de ev sahipliği yapacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve’yi “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” temasıyla düzenlediklerini anımsattı.

“Dönem başkanlığımız boyunca Yeşil Kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Dünyası’nda akıllı şehirlerin sayısının artmasına destek olacağız. Geçtiğimiz günlerde işgalden azat edilen Zengilan’da akıllı şehirleşmenin güzide örneklerinden birinin açılışını, kardeşim İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştirmiştik. Bu başarı örneklerini coğrafyamızın her köşesine yaymak istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insan ve çevre odaklı bir anlayışla Türk illerinde medeniyeti, geleneği ve modernliği buluşturmaya devam edeceklerini belirterek, “Geldiğimiz noktada şu gerçeği hepimiz gayet iyi görüyoruz. Kardeşler arasındaki kalbi dayanışmanın ve muhabbetin önünde hiçbir engel duramaz. Aynı manevi hazineden beslenen, ortak geçmiş, kültür ve ataya sahip kardeşleri ayırabilecek hiçbir hudut yoktur. Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı, Türk Dünyası olarak aramızdaki ebedi ve ezeli kardeşliğin yeni bir nişanesi olarak değerlendiriyoruz. Soğuk Savaş döneminde birbirleriyle kucaklaşma hayali kuran kardeşler, bugün birlik ve beraberlik içerisinde ortak geleceklerini inşa ediyor” diye konuştu.

“TEŞKİLAT ÜYESİ ÜLKELER OLARAK HER ALANDA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Dünyanın pek çok yerinde, çok daha az asgari müşterekle çok daha büyük ve etkin yapıların faaliyet gösterdiğinin unutulmaması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türk Devletleri Teşkilatı sadece ekonomik veya siyasi çıkar ortaklığı olmanın çok daha ötesinde bir büyük gönül birlikteliğidir. Bu birliği ne kadar ileriye taşırsak, kendimiz, bölgemiz ve dünya için o kadar hayırlı işlere imza atabiliriz. Hiç kimse Türk Devletleri Teşkilatı’ndan rahatsız olmamalı, tam tersine kadim tarihî ve insani ilişkiler üzerinde yükselen bu hasbi yapının bir parçası olmaya çalışmalıdır. Medeniyetimizin ve kültürümüzün tabii yol haritasına uygun şekilde, teşkilat üyesi ülkeler olarak her alanda ilişkilerimizi geliştirmeyi sürdüreceğiz.”

Zirvenin düzenlenmesi kapsamındaki çalışmalarından dolayı Dışişleri Bakanlığına, Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryası’na ve emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Beraberce yürüdüğümüz bu kutlu yolun her daim açık olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Zirvemizin ve aldığımız kararların ülkelerimiz ve Türk Dünyası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın bugün bir ilki gerçekleştirdiğini, artık adanın uluslararası toplantıların da odak noktası hâline geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası. Bu tür toplantıları, hep aşkımız buydu, heyecanımız buydu. İnşallah Demokrasi ve Özgürlükler Adası dünyadaki sıkıntıların çözümünde adeta bir merkez nokta olsun diye düşünüyorduk ve bugün işte ilk adımı attık. İnanıyorum ki bunun gerisi çok daha farklı bir şekilde gelecek” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adanın imarı ve inşasındaki gayretlerinden dolayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) ve mimari noktadaki gayretleri dolayısıyla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’a teşekkür etti.

Bugünkü toplantıda bir adım daha attıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Konseyi olarak Afrika’ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız. Diğer ülkeler de kalan 500 bin aşıyı inşallah buraya dâhil etmiş olacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TURKOVAC’ın yılsonuna yetişmesi hâlinde sorun olmayacağını ve TURKOVAC’tan uluslararası merkeze ayrıca aşı gönderme noktasında gayretli olacaklarını sözlerine ekledi.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI SEKİZİNCİ ZİRVE BİLDİRİSİ

KAYNAK:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/133470/-turk-devletleri-teskilati-sadece-ekonomik-veya-siyasi-cikar-ortakligi-olmanin-cok-daha-otesinde-bir-buyuk-gonul-birlikteligidir-

REKLAM ALANI