Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TASS’a yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya arasında üçlü bir işbirliği formatının oluşturulmakta olduğunu belirtti”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TASS’a yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya arasında üçlü bir işbirliği formatının oluşturulmakta olduğunu belirtti”
28.02.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, TASS’a yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya arasında üçlü bir işbirliği formatının oluşturulmakta olduğunu belirtti,” – diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Moskova ziyaretinin üzerinden günler geçmesine rağmen bu ziyaret halen müzakere konusu olmaktadır. Dolayısıyla TASS haber ajansında Rusya’nın önde gelen medya kuruluşlarının liderleriyle görüşme, Azerbaycan gerçeklerini ve ülkemizin çeşitli konulardaki konumunu Rusiya medya seçkinlerine doğrudan aktarması açısından önemlidir.
Elbette, Ermeni diasporasının ve lobisinin Rusya’da kamuoyunun oluşumunda geleneksel olarak güçlü bir etkiye sahip olduğu bir sır değil. Tabii ki, çoğu durumda bu, Azerbaycan’ın olumsuz bir imajının oluşmasında ve ülkemiz hakkındaki gerçeklerin çarpıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.
Hepimizin bildiği gibi toplantıya, Russia Today TV kanalı Rossiya Segodnya ve Sputnik ajanslarının genel yayın yönetmeni Ermeni Diasporasına ait Rus medyasının baş figürü Margarita Simonyan da katıldı. Simonyanın etnik Ermenilerin Azerbaycan’a girişinin yasaklandığı iddiasıyla ilgili Cumhurbaşkanı’na yönelttiği sorular taraflıydı.
Cumhurbaşkanı Aliyev, her zaman olduğu gibi, etnik Ermenilerin Azerbaycan’daki çeşitli spor müsabakalarına ve diğer etkinliklere katılmak için ülkemize güvenli bir şekilde geldiklerini söyleyerek mantıklı ve gerçeklere dayalı cevaplar verdi. Hatta Ermeni Katolikosu Garegin’in Azerbaycan’ı ve Bakü’nün merkezindeki Ermeni Kilisesi’ni de ziyaret ettiğini kaydetti. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıca bu kilisede 5.000’den fazla Ermenice kitabın muhafaza edildiğini kaydetti. Aynı zamanda, Katolikos Garegin de bu kitaplarla tanıştı. Azerbaycan’da binlerce Ermeni’nin yaşadığı kimseye sır değil.
Tüm dünya, Azerbaycan’ın geleneksel olarak çok kültürlü – Multikultural bir ülke olduğunu, ülkemizde farklı din ve etnik kökenlerden olan insanların rahat ve özgürce yaşadığını biliyor. Ancak Margarita Simonyan taraflı sorular sorarken Azerbaycan ile yakın bağları olan kişilerin de toplantıda olduğunu unutmuş her halde. Cumhurbaşkanının bu açıklamalarının en güzel kanıtı toplantıya katılanlar arasında etnik Yahudi Mihail Gusman da dahil olmak üzere Azerbaycan kökenli Rus gazetecilerdi. Evet, onlar Ermeniler de dahil olmak üzere farklı üyeliğee sahip insanların Azerbaycan’da dostane bir ortamda yaşadıklarını da kaydettiler.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva, katılımcıları Azerbaycan’da oluşturulan dostluk ortamını tanımaya, Azerbaycan’ı ve kurtarılan toprakları kendi gözleriyle görmeye davet etti. Onların daveti çok amaçlı bir adımdır. Tabii ki ziyaret gerçekleşirse, ermeni diasporası temsilcileri ve lobisi de dahil olmak üzere Rusya’nın önde gelen medya liderleri, Ermenistan’ın kurtarılmış topraklarımızda yaptığı akıl almaz yıkım ve tahribat gerçeğiyle karşı karşıya kalacak ve tüm vahşeti kendi gözleriyle görecekler.
TASS’taki görüşmede Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Rusya’nın önde gelen medya kuruluşlarından gelen diğer soruları da yanıtladığını belirtmek isterim. Toplantının katılımcılarını ilgilendiren ana soru, Azerbaycan’ın Şanghay İşbirliği Teşkilatı ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Teşkilatı ile ilişkilerinin geleceğiydi. Böylece, soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı, Azerbaycan’ın Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile zaten bir diyalog ortağı olduğunu söyledi. Ancak birkaç yıl önce örgütün sekreterliğine, bir sonraki adım olan gözlemci statüsü almak için yapılan bir başvuru, bilinmeyen nedenlerle henüz yanıtlanmadı, dedi. CSTO’ya gelince, CSTO’yu CSTO yapan Rusya’dır – dedi. Rusya olmasaydı, CSTO çoktan unutulmuş olurdu. Bu nedenle Azerbaycan, Rusya ile ikili ilişkileri geliştirmekle ilgilenmektedir.
Cumhurbaşkanı Aliyev, Avrasya Ekonomik Birliği için de aynı şeyin söylenebileceğini kaydetti. Hiç şüphesiz Azerbaycan’ın Türkiye ile ilişkileri Rusyalı gazetecileri de yakından ilgilendiriyor. Azerbaycan, hem Türkiye hem de Rusya ile müttefik ilişkilere sahiptir. Özellikle Türkiye’nin NATO üyesi olduğu ve Rusya’nın CSTO’nun fiili lideri olduğu düşünüldüğünde, Azerbaycan’ın her iki ülke ile müttefik tutumu çok ileri görüşlü ve dengeli bir politikadır.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, halihazırda Azerbaycan, Türkiye ve Rusya arasında üçlü bir işbirliği formatının oluşturulmakta olduğunu belirtti.
Tüm ülkelere hayırlı uğurlu olsun!”

REKLAM ALANI