Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Gelecekteki işbirliğimizin yol haritası” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Gelecekteki işbirliğimizin yol haritası” – ÖZEL
22.07.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Gelecekteki işbirliğimizin yol haritası” – ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Avrupa Birliği Azerbaycan’ın ana ticaret ortağıdır. Ticaret cirosunu artırmak elbette halklarımızın refahı içindir.” – Diye tarihe not düştü.

Gelecekteki işbirliğimizin yol haritası

Milletvekili Meşhur Memmedov – Azerbaycan devleti on beş yılı aşkın bir süredir enerji alanında Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapmaktadır. Nitekim son ekonomik ve siyasi olaylar, Azerbaycan’ın başlattığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen enerji projelerinin Avrupa’nın enerji haritasını tamamen değiştirdiğini göstermiştir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede vurguladığı noktaya dikkat çekelim: “Bugünkü muhtıra geleceğe yönelik bir nevi yol haritasıdır. Daha önce planladığımız her şeyi hayata geçirdiğimize göre, büyük başarılar göreceğimize eminim. Bugün tartıştığımız diğer konular arasında iletişim ve komünikasyon vardı. Azerbaycan’ın coğrafi konumu ve modern ulaşım altyapısı göz önüne alındığında, potansiyelimizi koordine etme yönünde daha aktif çalışmamız gerekiyor. Çünkü burada, Hazar Denizi’nin batı kıyısında, Azerbaycan Hazar Denizi’ndeki en büyük ticaret filosuna, modern altyapıya, bir tersane, yeni bir deniz limanına ve bizi tüm komşularımıza bağlayan bir demiryoluna sahiptir.” – Dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, önümüzdeki yıllarda yeni gaz sahalarının işletilmesi doğalgaz üretimini artıracak ve alternatif enerji kullanımı daha fazla doğalgaz ihracatına olanak sağlayacaktır. Çünkü enerji güvenliği konuları bugün her zamankinden daha önemli. Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında enerji alanında uzun vadeli, öngörülebilir ve çok güvenilir işbirliği ilişkilerinin varlığı elbette büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle, Azerbaycan’da yenilenebilir enerji üretimi alanındaki büyük potansiyel Avrupa Birliği tarafından oldukça değerlidir. Rüzgar ve güneş enerjisine yatırım sürecinin başladığını belirtmek isterim. Uzmanlara göre, Karabağ ve Doğu Zengezur’un kurtarılmış bölgelerinde güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli 9200 megavatdır. Hazar Denizi’ndeki rüzgar enerjisi potansiyeli 157 gigawatt’a eşittir. Önümüzdeki yıllarda, devreye girecek yeni gaz sahaları da var. Yenilenebilir enerji kullanımı sonucunda, ihracata daha fazla gaz rezervi sağlanacaktır.

Planlanan konuların neredeyse tamamı hayata geçirildi. Aynı zamanda, Ağların kurulması, ana konulardan biridir. Azerbaycan’ın coğrafi konumunu ve modern ulaşım altyapısını göz önünde bulundurarak ağ oluşturma konusunda daha aktif çalışmalıyız. Hazar Denizi’nin batı kıyısında, Hazar Denizi’ndeki en büyük ticaret filosuna, modern altyapıya, gemi inşa tesislerine, yeni bir deniz limanına, tüm komşuları birbirine bağlayan demiryollarına sahip olan Azerbaycan, ikili işbirliğine önemli katkı sağlıyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında yeni bir anlaşma üzerinde çalışıldığı ve hazırlık çalışmalarının önümüzdeki ay tamamlanabileceği yönündeki açıklamasının, Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler açısından büyük bir geleceğe işaret ettiğini belirtmek isterim. Doğu Ortaklığı Programı çerçevesinde ikili olarak da çalışmalar yürütülmektedir. Kısacası, Avrupa Birliği Azerbaycan’ın ana ticaret ortağıdır. Ticaret cirosunu artırmak elbette halklarımızın refahı içindir.” – Dedi.

REKLAM ALANI