Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Oyunculuk eğitiminde usta-çırak ilişkisi öldü!

Oyunculuk eğitiminde usta-çırak ilişkisi öldü!
08.04.2021
A+
A-

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Raif Akyüz’ün yaptığı Meltem TV ekranlarında yayınlanan “Sanatçı” programının bu haftaki konuğu Doç. Dr. Tuğçe Mine Aktulay Çakır oldu.

Meltem Tv ekranlarında geçtiğimiz haftalarda yapımcılığını ve sunuculuğunu Raif Akyüz’ün üstlendiği “Sanatçı” programına geçtiğimiz haftalarda Sinan Bengier, Mazlum Kiper, Hilmi Özçelik ve Sefa Zengin gibi sanat camiasının birbirinden ünlü isimleri konuk olmuştu.

Başarılı televizyoncu Raif Akyüz’ün  bu haftaki konuğu, tiyatro yönetmeni, oyuncu, akademisyen, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuğçe Mine Aktulay Çakır oldu.

Sanatçı programına konuk olan Doç. Dr. Tuğçe Mine Aktulay Çakır’a programın sunucusu Raif Akyüz’ün son dönemlerde özellikle tiyatro camiasında usta çırak ilişkilerinin eskisi kadar devam edip etmediğinin sorulması üzerine Doç. Dr. Tuğçe Mine Aktulay Çakır “Çalıştığım üniversitede de usta çırak ilişkisinin önemini öğrencilerine anlatmaya ve aktarmaya çalıştığını” söyleyerek eşiyle birlikte kurdukları tiyatroda da bunu sürdürdüğünü ekledi.

Açıklamalarına devam eden Doç. Dr. Tuğçe Mine Aktulay “Usta çırak ilişkisi, tarihi geçmişe dayanan bir öğretme ve öğrenme yoludur. Burada çırak, ustasının ustalığını gözlemler, izler ve onun yönlendirmeleriyle, onun gözetiminde sanatını öğrenir, kendini geliştirir. Bir tecrübe aktarım sürecidir. Bir usta gözetiminde olmak işin doğru öğrenilmesini sağlar. Diğer yandan işin incelikleri de bu süreçte öğrenilir. Bunu birçok meslek için söylemek mümkündür. Eğer bu süreç sanat eğitimi içinse bir öğrenci için en saygıdeğer ilişki biçimidir. Ancak burada önemli olan bizim usta olarak tanımladığımız hocaların öğrencilerine olan yaklaşım biçimidir. Sanat ve sanatçı söz konusu olduğunda egosu olmayan, saygı çerçevesi içerisinde bir ilişki kuran, öğrencisini kendi egosu uğruna hırpalamayan ustalar değerlidir ve kanımca ustadır. Burada önemli olanın, öğrenme sürecinin usta için de hayat boyu devam ettiği, bu süreçte sadece kendi görgüsünü ve bilgisini aktardığıdır.”

“Günümüzde değer yargıları, sanata, sanatçıya bakış açısı, başarıya ulaşma süreçleri, sonuç odaklılık gibi nedenlerden ötürü sadece böylesi bir ilişki değil, birçok değer yok olmaya yüz tuttu. Diğer yandan oyunculuk eğitimi veren üniversite sayılarındaki artış, öğretim üyesi (doktora ya da sanatta yeterlilik yapmış sanatçı) sayısının az olması, konservatuvar yapılanması dışında güzel sanatların çatısı altındaki oyunculuk bölümlerinde konservatif yapının olmaması da bir başka neden. Ben elimden geldiğince tiyatromda da çalışan gençlerin ustalarla aynı projede yer almasına, onlardan bir şeyler öğrenmesine katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bunu yaparken, onları evlatlarımız gibi görmeye çalışıyor, kendimizden ayırmıyoruz. Yeniden sahnelere döndüğümüzde yeni prodüksiyonlarda yeni yüzlerle tanışmayı ümit ediyoruz.” diyerek cevapladı.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Raif Akyüz’ün yaptığı Meltem TV ekranlarında yayınlanan “Sanatçı” programı bu hafta 10 Nisan Cumartesi akşamı saat 19:50’de seyircisiyle buluşacak.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

REKLAM ALANI