Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Azerbaycan Milletvekili , “Vatan Savaşı, Sayın İlham Aliyev’in milli meselelerden taviz vermeyen bir lider olduğunu kanıtladı”

Azerbaycan Milletvekili , “Vatan Savaşı, Sayın İlham Aliyev’in milli meselelerden taviz vermeyen bir lider olduğunu kanıtladı”
23.12.2021
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada, “Vatan Savaşı, Sayın İlham Aliyev’in milli meselelerden taviz vermeyen bir lider olduğunu kanıtladı”, diye – tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, adını tarihe muzaffer bir komutan olarak yazdıran devlet başkanıdır.
Böylece, modern dünyanın en etkili siyasi liderlerinden biri olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ulusal çıkar konularında tavizsiz tutumunu defalarca kanıtlamıştır. Elbette bu onu diğer politikacılardan ayıran temel liderlik özelliklerinden biridir.

II Karabağ Savaşı İlham Aliyev’in milli meselelerden taviz vermeyen bir lider olduğunu kanıtladı.
Yakın geçmişe dönelim; 3 Ekim 2019’da Soçi’ deki Valday Forum’da konuşan Dağlık Karabağ sorununa ilişkin sözleri diller ezberi oldu:

Ermenistan Başbakanı’nın şaşırtıcı olan “Karabağ Ermenistan’dır ve nokta” açıklamasına değinmek istiyorum. Birincisi, en hafif tabirle bu, yalandır.
Karabağ, Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Karabağ asıl Azerbaycan toprağıdır. Dolayısıyla Karabağ, Azerbaycan’dır ve bir ünlem işareti. İşte bu cesur konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Aliyev, hem siyasi arenada hem de savaş alanında kazanan, Azerbaycan topraklarını 30 yıllık işgalden 44 gün boyunca kurtaran ve toprak bütünlüğümüzü yeniden tesis eden büyük bir komutan olarak tarihe geçti. Azerbaycan’da yeni bir tarih yazıldı, yeni bir aşama başladı. Evet, modern çağda İlham Aliyev Azerbaycan’ın zaferinin ve kahramanlığının simgesi olmuştur. Bugün, Sayın Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde karşılıklı güvene ve ulusal çıkarlara dayalı bağımsız bir politika izleyen Azerbaycan, uluslararası toplumda siyasi istikrar, barış, ilerleme ve hoşgörü yeri olarak tanınmaktadır. Küresel girişimlerin yazarı olan Azerbaycan’ın üç renkli bayrağı, büyük ölçekli sosyo-politik ve kültürel etkinliklerde olduğu kadar etkili uluslararası kuruluşlarda da görkemli bir şekilde dalgalanıyor.” – Dedi.
“2016 yılında “Bağlantısızlar Hareketi” liderlerinin oybirliğiyle aldığı kararla Azerbaycan 2019-2022 Bağlantısızlar Hareketi başkanlığına seçildi. BM Genel Kurulu’ndan sonra en büyük II kurum olan Bağlantısızlar Hareketi, farklı bölgeleri kapsayan farklı tarihi, siyasi ve kültürel geçmişe sahip 120 ülkeyi bir araya getiren çok taraflılığın gerçek bir örneğidir.

Ayrıca Sayın Aliyev’in girişimiyle kurulan Küresel Bakü Forumu, acil ve önemli konuların tartışıldığı dünyanın önde gelen siyasi platformlarından biridir. Sayın İlham Aliyev’in Başkomutanlığı’nın elde ettiği Tarihi Zaferi, bölgenin yeni jeopolitik gerçeğini resmileştirmiştir.

Bunun en güzel örneği Şuşa Deklarasyonu’dur. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Haziran 2021’de Şuşa’da bir bildiri imzaladılar. İki ülke ve halkları arasındaki dostluk ve kardeşliğe dayanan bu Bildiri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri niteliksel olarak yeni, müttefik bir düzeye yükseltmiştir.
Böylece, deklarasyona göre taraflar, dış politika alanında koordinasyon ve düzenli ikili siyasi istişareler yürütürler ve bu doğrultuda Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi bünyesinde işbirliği yaparlar.

Taraflar, ikili işbirliğini derinleştirecek ve BM, AGİT, Avrupa Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatı dahil olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlar çerçevesinde karşılıklı olarak birbirine destek sağlayacaktır. Dolayısıyla, taraflardan birinin görüşüne göre, bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü, dokunulmazlığı veya uluslararası kabul görmüş sınırlarının güvenliği üçüncü bir devlet veya devletler tarafından tehdit edilir veya ihlal edilirse, taraflar ortak istişarelerde bulunacak ve bu tehdit veya saldırganlığı ortadan kaldıracaktır. Bu amaçla BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine uygun girişimlerde bulunacak ve BM Şartı uyarınca birbirlerine gerekli yardımı yapacaklardır.” – Diye Milletvekili belirtti.
Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ayrıca son üç yılda ülkemiz Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne başarıyla başkanlık etmiştir. Bu dönemde Cumhurbaşkanı Aliyev, örgütün faaliyetlerini güçlendirmek, Türkçe konuşan ülkeler ve halklar arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliğini daha da güçlendirmek için ciddi çabalar sarf etti.

Ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü ile verimli bir işbirliği çerçevesi oluşturmuştur. 12 Kasım 2021’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ’ın işgalden kurtarılması ve Türk birliğinin daha da güçlendirilmesine katkılarından dolayı Türk Dünyası Yüksek Nişanı ile ödüllendirildi.
Küresel kültürlerarası diyalogun adreslerinden biri olmak, ülkemizin uluslararası statüsünün ve uluslararası ortak sayısının artmasının temel nedenlerinden biridir. Bugün, Azerbaycan’da Halk Devlet Birliği’nin sarsılmaz olduğu güvenle söylenebilir. Bu birlik muhteşem bir demir yumruğa dönüşmüştür.
Bugün birisi ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne göz dikmiş olursa, komşu ülkelere örnek olan istikrarı bozmaya çalışırsa, Demir yumruğun neler yapabileceğine bir kez daha şahit olacaktır.” – Dedi.

 

REKLAM ALANI