Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Bişkek, Azerbaycan toplumu toplantısına ev sahipliği yaptı

Bişkek, Azerbaycan toplumu toplantısına ev sahipliği yaptı
26.11.2023
A+
A-

 

 

 

Bişkek, Azerbaycan toplumu toplantısına ev sahipliği yaptı

2023

Bişkek, Azerbaycan toplumu toplantısına ev sahipliği yaptı

Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, “Haydar Aliyev Yılı” çerçevesinde Kırgız Cumhuriyeti’nde yaşayan Azerbaycan toplumu mensuplarıyla bir araya geldi.

 

 

 

Kırgız Cumhuriyeti’nin farklı şehirlerinde ikamet eden Azeriler Bişkek’te bir araya geldi.

Önce Azerbaycan Devlet Marşı çalındı, ardından modern Azerbaycan’ın kurucusu Haydar Aliyev’in aziz anısı ve ülkemizin toprak bütünlüğü uğruna şehit olan şehitlerimiz bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı.

Etkinlik, ulusal lider Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıl dönümüne ithaf edilen filmin gösterimiyle devam etti.

 

Toplantıya katılanları karşılayan Başkan Fuad Muradov, devlet komitesinin yürüttüğü çok yönlü faaliyetler ve sistematik projeler hakkında kapsamlı bir rapor sundu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 5. Dünya Azerbaycanlıları Kongresi’nde Azerbaycancılık ideolojisinin ve milli kimliğinin korunmasına ilişkin tavsiyelerini hatırlatan Komite Başkanı, diasporamızın Kırgız Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerini büyük beğeniyle karşıladı. Yurttaşlarımızı dilimizin, kültürümüzün tanıtılması konusunda daha aktif olmaya davet etti ve gençleri diaspora faaliyetlerine dahil etmenin önemini vurguladı.

Etkinlikte Kırgızistan-Azerbaycan Dostluk ve İşbirliği Derneği Başkanı Akif Alaferdov, “Irs” Kamu Birliği Başkanı Khansivar Bakhshaliyev ve diğerleri birer konuşma yaptı. Muzaffer milletin diasporası olmaktan gurur duyduklarını ve Komite ile Kırgızistan’daki diasporamızın yakın işbirliğini takdir ettiklerini söylediler.

Kırgızistan’daki diaspora aktivisti Asad Hasanov’a Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından verilen “Diaspora Faaliyetlerinde Hizmet” Madalyası, merhumun yeğenine takdim edildi.

 

 

Toplantı sonunda geniş yelpazede fikir alışverişinde bulunuldu ve sorular yanıtlandı.

Komite Başkanı daha sonra Bişkek yakınlarındaki Çuy ilinin Sokuluk ilçesinin Pervomaysk köyünde yaşayan Azerbaycanlı Alasgar Safarov’un ailesine misafir oldu. Komite başkanına şu anda bu köyde 26 Azerbaycanlı ailenin yaşadığı söylendi. Ataları 1930’lu yıllardaki acımasız baskılar sırasında Azerbaycan’ın farklı bölgelerinden Kırgızistan’a sürgüne gönderildi. Kırgızistan’ın 90 yıl boyunca beş kuşak Azerbaycanlının vatanı haline geldiği belirtildi. Kırgızistan’ın “Baskı mağdurlarına tazminat ödenmesine ilişkin” yasayı ilk çıkaran ülkelerden biri olduğu, 1933’te baskıya maruz kalan ve 1956’dan önce doğan Azerbaycanlıların torunlarının tazminat aldığı belirtildi.

 

 

Toplantıda soydaşlarımızın milli köklerine bağlı oldukları, tarihi vatanlarını çok sevdikleri, Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi ile gurur duydukları vurgulandı.

Komite başkanına Kırgızistan-Azerbaycan Dostluk ve İşbirliği Derneği Başkanı Akif Alaferdov da eşlik etti.

Şunu da belirtmek gerekir ki, Sokuluk ilçesi 5 Şubat 1935’te Kaganovichsk ilçesi olarak kurulmuş, 6 Temmuz 1957’de ise Sokuluk adını almıştır. 2009 nüfus sayımına göre Sokuluk ilçesindeki Azerilerin toplam sayısı 2299’dur .

FOTOĞRAF GALERİSİ

 

Arkadaşlarınıza tavsiye eden ilk kişi olun
DİĞER HABERLER

kaynak:https://diaspor.gov.az/en/news-detail/bishkek-hosted-meeting-of-the-azerbaijani-community-3847

 

 

 

REKLAM ALANI