Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

“Bize düşen görev, Halil Paşa’nın büstünün yapılmasıdır”

“Bize düşen görev, Halil Paşa’nın büstünün yapılmasıdır”
25.01.2024
A+
A-

 

 

 

 

 

“Bize düşen görev, Halil Paşa’nın büstünün yapılmasıdır”

.2024

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eski mücahit komutanlarından, eski Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı ve KKTC Kurucu meclis üyesi Halil Paşa için TMT Mücahitler Derneği’nde ve Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen törenlere katılarak birer konuşma gerçekleştirdi.

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

Halil Paşa’nın Lefkoşa Mezarlığı’ndaki defin törenine de katılan Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın ailesine bayrak teslim etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TMT Mücahitler Derneği’ndeki konuşmasında, küçük yaşlarından itibaren kendisini milli mücadeleye adamış ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine büyük katkılar yapmış olan Halil Paşa’nın Türk Mukavemet Teşkilatı’nda ilk ant içenlerden biri, bir komutan ve Meclis üyesi olarak, başta istihbarat çalışmaları olmak üzere yapmış olduğu önemli çalışmalara dikkat çekti.

 

 

Çok önemli hizmetleri olmasına rağmen bunların hiçbirinin reklamını yapmayan, mütevazı kişiliğiyle bilinen Halil Paşa’nın herkes tarafından çok sevildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Halil Paşa, her zaman mücahitlerimize ve halka örnek olmuş, önderlik ve liderlik etmiş, KKTC’nin bağımsız bir Türk devleti olarak yaşamına ve varlığına devam etmesi için son günlerine kadar uğraşlarını büyük bir cesaret ve itinayla devam ettirmiştir” dedi.

 

 

15 Kasım’da açılan Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin oluşturulmasında da Halil Paşa’nın büyük çaba harcadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, müzenin açılışında kendisi ile yaptığı değerlendirmelerde, Paşa’nın giderilmesi gereken eksiklikleri ifade ettiğini söyledi. Tatar, bu eksikliklerin giderilmesini vasiyet olarak kabul ettiğini kaydetti.

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın Mücahitler Sitesi’ne büstünün yapılmasının da kendilerine düşen bir görev olduğunu belirtti.

 

 

Önemli olanın vasiyeti sonuna kadar sürdürebilmek olduğunu söyleyen Tatar, “Biz Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin yaşatılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Halil Paşa büyüğümüzün bize vasiyeti, KKTC’nin tanıtılmasıdır, ilelebet yaşatılmasıdır. Biz hiçbir zaman federasyon temelinde gidip de Rum’a boyun eğmeyeceğiz, eğmemeliyiz” dedi.
Kendisinin Halil Paşa’yı sürekli ziyaret ettiğini ve kendisinden milli mücadeleyi dinlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olduktan sonra da bir araya geldiklerinde o günleri konuşup, duygulandıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’nın yol arkadaşlarını hiçbir zaman unutmadığını, her zaman onları sahiplendiğini anımsatarak, “O büyük bir lider, büyük bir komutan, büyük bir mücahitti” ifadelerini kullandı.

 

 

Son akşamında kendisini ziyaret etme şansı olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Halil Paşa’ya “Devletim ve halkım sana müteşekkirdir” demiş olmanın huzuru içerisinde olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, büyük bir değer olan Halil Paşa’nın asla unutulmayacağını söyleyerek, ailesine sabır ve başsağlığı diledi.

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar mecliste yaptığı konuşmada ise Halil Paşa’nın Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine kendini genç yaşta adamış bir dava adamı olarak TMT’nin kuruluşunda ilk yemin edenlerden olduğuna dikkat çekerek, çeşitli kademelerde yaptığı görevlerle kendisine duyulan güvenle çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

 

 

Halil Paşa komutasında mücadele verilirken, akan kanın durması için garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin müdahalesinin beklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 10-14 yaşlarında her sabah kendisiyle sohbet etme fırsatı bulduğunu, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ise Halil Paşa’nın kendisi makamında ziyaret ettiğini kaydetti.

 

 

Halil Paşa’nın; mert, yiğit ve mütevazi biri olarak ülkeye büyük hizmetler verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Düzenli bir ordumuz Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı varsa temelinde mücahitler ve geçmişte yaptıkları yer alıyor”dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve Ankara Etimesgut Belediyesi katkılarıyla “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi” yapılırken Halil Paşa’nın emeğinin geçtiğine dikkat çekerek, Halil Paşa’nın heykelinin buraya yapılması için gerekli direktiflerin verildiğine vurgu yaptı.

Dosya Adı

Kaynak:https://kktcb.org/tr/bize-dusen-gorev-halil-pasanin-bustunun-yapilmasidir-11947

 

 

 

REKLAM ALANI