Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Sydney’de, Kuzey Kıbrıs Türk Derneği’ni (Northern Cyprus Turkish Association of New South Wales) ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Sydney’de, Kuzey Kıbrıs Türk Derneği’ni (Northern Cyprus Turkish Association of New South Wales) ziyaret etti
26.05.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Sydney’de, Kuzey Kıbrıs Türk Derneği’ni (Northern Cyprus Turkish Association of New South Wales) ziyaret etti

2024

“Burada yaşayan Kıbrıslı Türkleri kucaklamak ve vatanınız KKTC ile ilişkilerinizi güçlendirmek amacıyla tarihteki ilk KKTC Cumhurbaşkanı olarak Avustralya’yı ziyaret ediyorum”

 

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Kıbrıslı Türklerin Avustralya’daki 80. yılında kültür ve geleneklerini yaşatmak amacıyla düzenlenen festival ve etkinliklerine katılmak üzere Avustralya’ya giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sydney’deki en eski Kıbrıs Türk derneği olan Kuzey Kıbrıs Türk Derneği’ni (Northern Cyprus Turkish Association of New South Wales) ziyaret etti.

Görüşmede Türkiye Cumhuriyeti’nin Avustralya Büyükelçisi Ufuk Gezer de yer aldı. Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Derneği Başkanı Müge Hüdaverdi, dernek yetkilileri ve üyeleri tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, dernek yetkilileri ile yaptığı toplantıda, Avustralya’yı ziyaret eden ilk KKTC Cumhurbaşkanı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“80. yıl çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu çerçevede, Sydney ve Melbourne’da düzenlenen çok sayıda kutlamaya buradaki Kıbrıslı Türklerle katılmak için buradayım. Vatanınızdan binlerce kilometre uzakta olsanız da kalbiniz ve düşünceleriniz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yledir. Biz de KKTC’de, Avustralya’daki Kıbrıs Türklerini de hiçbir zaman unutmadık ve buradaki varlığınızı çok önemsiyor, KKTC ile ilişkilerinizi ve bağlarınızı güçlendirmek istiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, derneğin kurucusu Boral Avni’yi ve aynı zamanda derneğin Granville, Sydney’deki şimdiki binasının ilk başkanı olan Adil Nami’yi saygıyla andı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Sydney ve Melbourne merkezli sivil kuruluşlarla pandemi dönemine kadar uzanan çok sayıda çevrim içi toplantı yapıldığını belirterek, “Avustralya’da yaşayan Kıbrıslı Türklere büyük önem veriyorum” dedi. Üç yılı aşkın süredir Avustralya’yı ziyaret etmesi için davet aldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Sizi, Kıbrıs Türk kimliğinizi kaybetmeden dünyanın diğer ucunda başarılı bir şekilde kimliğinizi koruduğunuz için takdir ediyorum” dedi.

Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya gidişi 1940’lara kadar uzanıyor

Cumhurbaşkanı Tatar, “Avustralya’daki Kıbrıslı Türklerin öyküsü, İngiliz sömürgesi döneminde Kıbrıs Türk halkına uygulanan baskılar nedeniyle ve sonrasında adayı Yunanistan’la birleştirmeyi amaçlayan Kıbrıslı Rumların zulümlerinden, soykırım ve saldırılarından kaçmak için Kıbrıslı Türklerin ülkeye ilk ayak bastıkları 1940’lı yıllara kadar uzanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, o dönemde Kıbrıs’taki durum nedeniyle atalarınızın Anavatan Türkiye’ye, İngiltere’ye, Avustralya’ya ve dünyanın diğer bölgelerine göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Avustralya’ya ilk gelen Kıbrıslı Türkleri yad eden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Hepiniz Avustralya’nın gelişmesine ve refahına katkıda bulunuyorsunuz ve burada farklı sektörlerde kendinizi topluma kabul ettirdiniz, birçoğunuz başarılı girişimciler, doktorlar, iş insanları oldunuz ve hatta bazıları siyasete girdi. Yurt dışında yaşamış ve eğitim görmüş biri olarak vatanınız olan KKTC’ye duyduğunuz sevgiyi ve tutkuyu iyi biliyorum. Kalplerinizin bizimle olduğunu ve Kıbrıslı Türkler için adalet istediğinizi biliyorum.”

Yeni vizyonumuz iki devlet

Cumhurbaşkanı Tatar, öz vatanlarından binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen her Kıbrıslı Türk’ün, özellikle de gençlerimizin, Kıbrıs’taki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüze dayalı iki devletli çözüm için yeni bir vizyon ve duruş ortaya koyduğumuzu belirterek, “Bugün söylediklerim Kıbrıs Adası’ndaki gerçeklerdir. Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki devlet vardır. Kıbrıs Türk halkı, yarım asırdan fazla bir süredir, Rum eski Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’in de belirttiği gibi, Kıbrıs Rum tarafınca en az 15 kez reddedilen bir çözüme varmak için yoğun bir şekilde çalışmıştır” dedi.

“Kıbrıs’ta doğuştan gelen haklarımıza, yani egemen eşitliğimize ve eşit uluslararası statümüze dayanan gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüme yönelik yeni vizyonum nedeniyle halkım tarafından seçildim.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Rum tarafının Nisan 2004’te ayrı ayrı yapılan eş zamanlı referandumlarda yüzde 76 oranında hayır oyuyla bir çözüm planını reddettiğini, Kıbrıs Türk halkının ise yüzde 65 oranında kabul ettiğini, buna rağmen Kıbrıslı Rumların tek taraflı AB üyesi olduğunu, Kıbrıs Türk halkına uluslararası toplum tarafından uygulanan izolasyonların ise verilen sözlere rağmen devam ettiğini kaydetti.

Federal çözüme yönelik son girişimin Temmuz 2017’de Crans-Montana’da başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:

“Tekrarlanan başarısızlıklar, Kıbrıslı Rumların kendilerini Kıbrıslı Türkler ile eşit olarak kabul etmeyen, güç ve refahı paylaşmayan zihniyetini sürdürdüğünü açıkça göstermektedir. Bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olan Anavatan ve Garantör ülke Türkiye’nin de tam desteklediği yeni siyasetle, Kıbrıs’ta yeni bir sayfa açarak, bugüne kadar yalnızca statükoyu korumaya hizmet eden aynı eski temelde ısrar etmektense federal çerçevenin dışında düşünmenin ve ileriye bakmanın zamanının geldiğini tüm dünyaya anlatmaya devam ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, yeni ve resmi bir süreç başlatmak için BM Genel Sekreteri’nin altı aylık bir süre için görevlendirilen kişisel temsilci atanmasının ardından ortak zeminin var olup olmadığının araştırılması amacıyla bir çalışmanın devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, kişisel temsilciyle “doğuştan gelen haklarımızın yeniden teyit edilmesi ve kabul edilmesi gerektiğini” konusunda görüştüğünü anlatarak, uluslararası toplumun uyguladığı izolasyonların sona ereceğine yönelik verilen sözleri de kendisine hatırlattığını söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, vizyonunun iki egemen devletin iş birliğine dayalı bir ilişki içinde iyi komşuluk ilişkileri içinde bir çözümün ancak sürdürülebilir ve kalıcı olacağını kişisel temsilciye anlattığını söyledi.

“Aramızdaki köprüyü güçlendirmek için buradayım”
Cumhurbaşkanı Tatar, Sydney’de kurulan en eski Kıbrıs Türk Derneğini ziyaret etmekten onur duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hepinizi kucaklamak, başarılarınızı takdir ettiğimi
göstermek için Avustralya’yı ziyaret ediyorum. Sizleri dayanışma ve birlik içinde hareket etmeye çağırıyorum. Dünya uluslarının ve insanlarının sahip olduğu adalet ve eşit statü, eşit muamele ve eşit fırsatlar için mücadelemizi sürdürürken, kalplerimiz vatanımızın refahı ve geleceği için birlikte atıyor. Atalarınızın vatanını unutmamak için sizleri KKTC’ye yatırım yapmaya çağırıyorum. Aramızdaki köprüyü güçlendirmek için buradayım. Her biriniz egemenliğinin ve Devletinin kabulü için mücadele eden çok şerefli bir halkın mensubusunuz.” Cumhurbaşkanı Tatar, gösterilen konukseverlik için üyelere teşekkür ederek esenlikler ve çalışmalarında başarılar diledi.

Hüdaverdi: “Bugün bizim bayramımız”

Dernek başkanı Müge Hüdaverdi de yaptığı konuşmada, “Bugün bizim bayramımız. Kıbrıs Türk toplumu olarak 80 yıldır bu anı bekliyorduk. Sonunda KKTC Cumhurbaşkanımız aramızda” dedi.

Bugün Avustralya’da yaklaşık 100 bin Kıbrıslı Türk’ün yaşadığını belirten Hüdaverdi, Kıbrıs Türk halkının yaşanan baskılar nedeniyle 1940’lı yıllardan itibaren Avustralya’ya yerleştiğini anlattı. Kıbrıs’ta yaşanan tarihi gelişmelere değinen Hüdaverdi, “Ailem bu güzel, huzurlu ve çok kültürlü topraklara doğru bir gemiyle denizaşırı uzun bir yolculuğa çıktı” dedi.

Birçok Kıbrıs Türkünün sivil çatışma nedeniyle Kıbrıs’tan ayrıldığını belirten Hüdaverdi, “Bugün burada 1960’lı ve 1970’li yıllarda kendilerine karşı uygulanan şiddet karşısında çocukları ve torunları için daha iyi bir gelecek kurmak için Kıbrıs Adası’ndan Avustralya’ya gelen birçok Kıbrıslı Türk var” dedi.

Kıbrıslı Türklerin “barışçıl ve çalışkan insanlar” olduğunu belirten Hüdaverdi, “Halkımızın yaklaşık 80 yıl önce Avustralya’ya getirmiş olduğu zengin bir kültürel miras var” dedi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-sydneyde-kuzey-kibris-turk-dernegini-northern-cyprus-12384

 

 

REKLAM ALANI