Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Kıbrıs’ın fethinde destan yazan Pertev Paşa anıt türbesi kapalı Maraş’ta törenle ziyarete açıldı

Kıbrıs’ın fethinde destan yazan Pertev Paşa anıt türbesi kapalı Maraş’ta törenle ziyarete açıldı
29.04.2022
A+
A-

Kıbrıs’ın fethinde destan yazan Pertev Paşa anıt türbesi kapalı Maraş’ta törenle ziyarete açıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Maraş egemenlik alanımızdadır. BM kontrolüne verilmesini veya güven yaratıcı önlemler bağlamında al-vere girmeyi asla kabul edemeyiz”

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ın fethinde donanma serdarı olarak Canbulat Paşa ile birlikte destan yazan 16’ncı yüzyılda yaşayan Türk devlet adamı Pertev Paşa’nın anıt türbesinin ziyarete açılması amacıyla düzenlenen törene katıldı.
Pertev Paşa’nın fetihten sonra vakıf kurarak hayır işleri yaptığı kapalı Maraş’ta düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile diğer yetkililer katıldı.
Türbenin önünde gerçekleştirilen törende, Pertev Paşa’nın geçmişi okunurken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter birer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca anıt özel defterini de imzaladı.
Gazimağusa Fazıl Polat Paşa imamı Faruk Seçkin Kuran-ı Kerim, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal ise dua okudu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, 1571 yılında Kıbrıs’ın fethinde Pertev Paşa’nın donanmanın önderlerinden olduğunu kaydederek türbenin yeniden yenilenerek ziyarete açıldığını kaydetti.

“Burada atalarımızın çok derin izleri vardır”

Cumhurbaşkanı Tatar, “Buraları 1571’den sonra vakıf malları olarak tarihimize kavuşturulmuş. Burada atalarımızın çok derin izleri vardır” diyerek Maraş topraklarının, ata malı olan vakıf mallarının İngiliz sömürge yönetimi döneminde hukuka meydan okunarak İngiltere ile Osmanlı Devleti arasındaki sözleşmeye de aykırı şekilde birilerine peşkeş çekildiğini, dokusuna, kimyasına doğasına müdahale edilerek tarihe ihanet edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlar ve Yunanlıların 1950 ve 60’li yıllarda üstünlüklerini kullanarak üzerinde inşaatlar yaparak Maraş’ı turizme açtıklarını, kapalı Maraş konusundaki ihtilafta ise toprağının ata malı olarak Vakıfların olduğunu, üzerine yapılan inşaatların ise başka bir hukuk meselesi olduğunu kaydetti.
1,5 yıl önce Maraş açılımıyla yeni bir siyaset geliştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu yeni siyasetin Maraş’taki kamu alanlarının vatandaşların ve yabancı ziyaretçilere açılması olduğunu dile getirdi.

“Biz hukuka uygun bir şekilde bu açılımı yaptık”

Maraş’ta 47 yıl sonra yeni bir durumun ortaya çıkarıldığını, insanlığa kazandırmak için Maraş açılımı yapıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz hukuka uygun bir şekilde bu açılımı yaptık” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ta hak iddia edenlerin Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla mallarına, mülklerine hakları ölçüsünde kavuşabileceklerini hatırlattı.
Maraş’ın bir bütün olarak KKTC sınırları içerisinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu bizim egemenlik alanımızdadır. Farklı yerlerden Maraş’ın BM kontrolüne verilmesini ve Güven Artırıcı Önlemler bağlamında farklı şekilde birtakım al-vere girmeyi asla kabul etmeyeceğimizi buradan bir kere daha vurguluyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş’ın KKTC sınırları içerisinde olduğunu ve yavaş yavaş yerleşime açılacağına inandığını söyledi.

“Maraş açılımı yeni siyasetin bir boyutu”

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin mücadelesini egemen bir devlet olarak sürdürmesinde ulusal çıkarların ve milli menfaatlerin söz konusu olduğunu kaydederek gelinen aşamada yan yana yaşayan iki ayrı eşit egemen devlet olarak mücadeleyi sürdürmekte olduklarını dünyaya duyurduklarını ifade etti.
Maraş açılımının da yeni siyasetin bir boyutu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, müzakere masalarında yıllardır federal çözüm için uğraş verildiği için Maraş’ın daha öncesine kadar açılamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası halk konseri verdi

Açılışın ardından kapalı Maraş içerisindeki Millet Bahçesi önünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası halk konseri verdi.
Konseri, Cumhurbaşkanı Tatar da izledi.

 

kaynak:https://kktcb.org/tr/kibrisin-fethinde-destan-yazan-pertev-pasa-anit-turbesi-kapali-marasta-9717

 

 

REKLAM ALANI