Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Gubadlı şehrinin kurtuluşu büyük Zaferi yakınlaştırdı,” ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Gubadlı şehrinin kurtuluşu büyük Zaferi yakınlaştırdı,” ÖZEL
20.10.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Gubadlı şehrinin kurtuluşu büyük Zaferi yakınlaştırdı,” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Evet, Gubadlı şehrinin işgalden kurtarılmasının üzerinden iki yıl geçti. 25 Ekim 2020’de Başkomutan İlham Aliyev’in önderliğinde Muzaffar Azerbaycan Ordusu’nun Gubadlı şehrini işgalden kurtardığını belirtmek isterim.

Gubadlı ilçesi, 31 Ağustos 1993’te Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından işgal edildi. Böylece işgal sonucunda bölgeden 29.997 ülke içinde yerinden edilmiş kişi geçici olarak ülkenin farklı yerleşim yerlerine yerleştirildi.

Gubadlı ilçesi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer alır, maden kaynaklarına sahiptir. Yüzölçümü ağırlıklı olarak dağlık olan ilçe, batıdan 120 km uzaklıkta Ermenistan, kuzeyden Laçın ilçesi, Hocavend ilçesi, doğudan Cebrail ilçesi ve güneyden Zengilan ilçesi ile sınır komşusudur. Hanlık köyünde kum-kil, Eyvazlı köyünde ise akik yatakları bulunmaktadır.

Resmi İrevan tarafından Hanlık köyüne kaçak yerleşim yapıldığını, yurt dışından getirilen Ermenilerin kaçak olarak buraya yerleştirildiğini belirtmek isterim. Ancak Cenevre Sözleşmelerine göre işgal altındaki topraklara yasa dışı olarak yerleşim yaptıran bir ülke suç işlemiş olur.

Ayrıca yurt dışında yaşayan Ermenilerin paralarıyla Hanlık’ta yurt dışından gelen Ermeniler için bir yerleşim yeri inşa edilmiştir. 25 Ekim, 44 gün süren savaşta önemli bir dönüm noktası oldu. Evet, Gubadlı’yı kurtarma operasyonu birkaç gün sürdü, çünkü Ermeniler şehirde güçlü surlar inşa etmişlerdi. Düşman askeri oluşumları tepelerde bulunuyordu.

Gubadlı’yı işgalden kurtarmak için önce yüksekliklerin alınması gerekiyordu. Evet, çünkü düşman düzenli olarak bu tepelerden askerlerimize ateş ediyordu. Bu nedenle Gubadlı operasyonu özel bir profesyonellik ve özveri gerektiriyordu. Şüphesiz Azerbaycan Ordusu bu profesyonelliği ve özveriyi göstermiştir. Önce şehre hakim olan tepeler alındı, Hanlık, Padar, Sarıyataq köyleri dahil çevredeki köyler ve stratejik tepeler ele geçirildi. Bundan sonra 25 Ekim’de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri şehri düşmandan temizledi. Azerbaycan Ordusu’nun 27 Eylül’de Karabağ’da başlattığı başarılı karşı taarruz operasyonu sonucunda Kubadlı şehri ve bölgenin 41 köyü 9 Kasım’a kadar işgalden kurtarıldı. Böylece Gubadlı şehrinin kurtuluşu büyük Zafer’i yakınlaştırdı. Ayrıca 26 Kasım 2020’de “Gubadlı’nın kurtarılmasına göre” madalya tesis edildi.

Gubadlı bölgesinin işgalden kurtarılması için askeri harekata katılan ve kahramanlık gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin 15.209 askerine, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının ilgili kararnameleri ile “Kubadlı’nın kurtarılmasına göre” madalyası verildi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sunulan master planda belirtildiği gibi, Gubadlı şehri de dahil olmak üzere bölgedeki tüm köyler yeniden inşa edilecek. Böylece nazım plan en modern normlara uygun olacak ve mimaride Gubadlı’nın doğası ve tarihi geçmişi dikkate alınacaktır. Cumhurbaşkanı Aliyev’in son ziyareti sırasında, Gubadlı ilçesinin gelecekteki gelişimi ile ilgili pratik çalışmalara tanık olduk. İşgalden kurtarılan arazilere şimdiden yedi trafo merkezi inşa edildi. Bu altyapı projesinin Gubadlı’nın 2050 yılına kadar olan gelişme dinamiklerini dikkate aldığını belirtmeliyim. Sovyet döneminde Gubadlı ilçesinin toplam enerji tüketimi 12 megavattı. Ancak inşa edilecek trafo merkezinin 40 megavat olacağı tahmin ediliyor. Gerekirse, gücü iki katına çıkarılabilir. Kubadlı’daki dört şeritli yol stratejik öneme sahip. Bu yol Doğu Zangezur ekonomik bölgesindeki ilçeler arasındaki bağlantıyı sağlayacaktır. İnsanlar Zengilan’dan Gubadlı ve Laçın’a giden dört şeritli yolu rahatlıkla kullanacaklar. Aynı zamanda burada üretilen ürünlerin pazarlara zamanında ve kayıpsız ulaştırılması için ek fırsatlar yaratılacaktır. Tek kelimeyle belirtmek isterim ki Gubadlı yeni bir gelişme dönemine giriyor.” – Dedi.

REKLAM ALANI