Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Kosova Ziyaretine Başladı, İlk Durak Savunma Bakanlığı Oldu

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Kosova Ziyaretine Başladı, İlk Durak Savunma Bakanlığı Oldu
29.12.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Kosova Ziyaretine Başladı, İlk Durak Savunma Bakanlığı Oldu

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bosna Hersek ziyaretinin ardından Kosova’ya geçti. Resmî ziyaret kapsamında geldiği başkent Priştine’de ilk olarak Savunma Bakanlığına geçen Bakan Akar, Kosova Savunma Bakanı Armend Mehaj tarafından askerî törenle karşılandı.

 

İki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Bakan Akar, tören kıtasını selamladı. Törenin ardından iki Bakan baş başa görüştü, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Görüşme sonrası gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Akar, “değerli dostum” diye hitap ettiği Bakan Mehaj’a sıcak karşılamadan dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı.

Görüşmelerde, Türkiye ve Kosova arasındaki gelişmeleri ele aldıklarını dile getiren Bakan Akar, “Son derece kapsamlı, yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Tarihî geçmişi ve ortak değerleri olan iki ülke arasındaki ilişkileri “önemli” olarak nitelendiren Bakan Akar, şunları söyledi:

“Türkiye bir Balkan ülkesi olarak Balkanlardaki gelişmeleri yakından takip etmek durumundadır. Doğal olarak Kosova’nın da bizim çalışmalarımızda özel ve önemli bir yeri vardır. İlişkilerimizi, iş birliğimizi daha da geliştirmek, bu konuda olabildiğince somut destek sağlamak için devamlı görüşerek çözümler arıyoruz. Kosova’nın barış, istikrar, egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruyarak hayatiyetini sürdürmesi konusu bizler için çok önemli. Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi, hemen ardından Türkiye’nin Kosova’yı tanımasıyla başlayan bu süreç son derece yapıcı ve başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bir tarafta ekonomik konular dâhil ilişkiler gelişirken diğer taraftan da askerî konularda iş birliğimizi sürdürüyoruz. Savunma, güvenlik ve savunma sanayi alanlarındaki iş birliğimiz her geçen gün gelişmekte. Bunu da büyük bir memnuniyetle izlemekteyiz.”

Kosova’nın Avrupa Atlantik kurumlarıyla ilişkisinin gelişmesine yönelik de Türkiye’nin katkılarına dikkati çeken Bakan Akar, “Geçtiğimiz aylarda maalesef kuzeyde bazı sıkıntılar oldu, gerilim biraz yükseldi. Bunu endişe ile takip ettik ama geldiğimiz noktada oradaki durumun sakinleşmesini de büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. Priştine ve Belgrad diyaloğunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu diyalogla birlikte bölgedeki barış ve istikrarın gelişmesi için yapılan çalışmaları da tamamen destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, FETÖ ile mücadele konusuna da değinerek “FETÖ ile mücadelenin burada somut şekilde sonuçlanması için karşılıklı görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu sadece ülkemiz için değil aynı zamanda Kosova için de bir tehdide dönüşebilir. Bunun da sizler tarafından bilinmesini arzu ediyoruz. Bu konuda Kosovalı dostlarımızdan somut adımlar bekliyoruz.” dedi.

kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/28122021-51817

REKLAM ALANI