Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Siyaset bilimci Ülker Piriyeva, “Bu zor zamanlarda da dost İsrail halkının yanındayız”

Siyaset bilimci Ülker Piriyeva, “Bu zor zamanlarda da dost İsrail halkının yanındayız”
08.10.2023
A+
A-

Siyaset bilimci Ülker Piriyeva, “Bu zor zamanlarda da dost İsrail halkının yanındayız”

Siyaset bilimci Ülker Piriyeva 1453Kralmedya.com-a “İsrail’e yönelik büyük çaplı saldırılara ilişkin açıklama yaptı.”

“Bu sabah yaşananlar, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana 15 yılı aşkın süredir görülmedi. Elbette İsrailliler ile Filistinliler arasında aylarca süren şiddet ve artan gerilimden sonra yaşananlar kesinlikle üzücü. Bunun İsrail istihbaratının büyük bir başarısızlığı olduğu da söylenebilir. Bu ülke, Ortadoğu’nun hem yurt içinde hem de yurt dışında en büyük ve en gelişmiş istihbarat ağlarından birine sahiptir. Ancak Hamas, İsrail’e karşı dikkatle hazırlanan bu saldırıyı tam bir gizlilik içinde planlayıp gerçekleştirmeyi başardı. Saldırının sorumluluğunu Filistinli silahlı grup Hamas üstlendi ve militanların 20 dakika içinde 5 bin roket fırlattığı belirtildi. Ancak İsrail’in buna sert bir yanıt vereceği açıktır. Böylece İsrail saldırıya uğradığını, hatta Hamas’ın İsrail’e savaş ilan ettiğini duyurdu. Tabii ki beklenti İsraillilerin çok güçlü bir karşılık planladığı ve vereceğini söylüyor. İsrail’in Gazze’ye asker gönderme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmeliyim. Bu üzücü durumun devam edeceğini ve daha da kötüleşeceğini düşünüyorum. Her halükarda, zaten istikrarsız olan durumun bu gelişmelerle daha da kötüleşeceği kesindir. Bunun şu anda İsrailliler ve Filistinliler için tamamen beklenmedik ve çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorum.”

 

“Ancak şunu da belirtmeliyim ki, Azerbaycan ve İsrail’in şu anda benzersiz ilişkileri var. Bu dostane ilişkilerin köklerinin derin tarihi vardır. Her şeyden önce Azerbaycan ile Yahudi halkı arasındaki güçlü bağ, dostane ilişkilerimizin temelidir. İkinci Karabağ Savaşı’nda İsrail devletinin her zaman Azerbaycan’ın yanında yer aldığını ve ülkemizin haklı davasına destek verdiğini hatırlatmak yerinde olacaktır. Elbette bu ilişkiler karşılıklıdır ve biz dost bir ülke olarak bu olaylardan çok kaygılıyız, bu bakımdan İsrail’e yönelik bugün Gazze topraklarından kasıtlı olarak roket saldırılarının eşlik ettiği saldırıları şiddetle kınıyoruz. Hedef yerleşim alanları ve insanlar. Bu korkunç saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da Allah’tan şifa diliyoruz. Her zaman olduğu gibi bu zor zamanlarda da dost İsrail halkının yanındayız.”

Siyaset bilimci Ülker Piriyeva -Azerbaycan

REKLAM ALANI