Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Emine Erdoğan, COP22 Taraflar Konferansı’na katıldı

Emine Erdoğan, COP22 Taraflar Konferansı’na katıldı
10.12.2021
A+
A-

Emine Erdoğan, COP22 Taraflar Konferansı’na katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’nin ev sahipliğinde, Antalya Belek Turizm Merkezi’nde “Barselona Sözleşmesi” olarak isimlendirilen Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 22. Taraflar Konferansı’na (COP22) katıldı.

Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, ödül sahibi Malaga Belediyesini ve Belediye Başkanını başarılarından dolayı tebrik ederek kısa bir süre önce Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yayınladığı raporun yaşanılan krizin insan faaliyetlerinden kaynaklandığını tartışmasız olarak ortaya koyduğunu dile getirdi.

“AKDENİZ’İ KORUMAK İÇİN UZUN YILLARA YAYILAN ORTAK BİR ÇABAMIZ VAR”

İnsanlığın içine girdiği çıkmazı yine insan faaliyetleriyle aşacaklarını anlatan Emine Erdoğan, bu sefer sürdürülebilirliği ilke edinmiş faaliyetlerden yana tavır koyacaklarını, Akdeniz’in korunması için ortaya koydukları ortak çabanın, bu tavrın en önemli göstergelerinden olduğuna inandığını vurguladı.

Akdeniz’i korumak için uzun yıllara yayılan ortak bir çabalarının olduğunu aktaran Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınları büyük kayıplara neden oldu. Doğayı kurtarmak için bunca emek verirken, gözümüzün önünde yok oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü, bize nefes olduğu kadar, sayısız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda nice canlı hayatını kaybetti. Ormanlara düşen ateş, aynı şekilde kalplerimize de düştü. Bunun yanında, deniz çöpleri, kara ve deniz kaynaklı kirlilik, denizlerde büyük bir stres oluşturmaya devam ediyor. Orman yangınları gibi afetlerden, denizlerdeki kirlilik stresinden ve biyolojik çeşitlilik kaybından Akdeniz son derece olumsuz etkileniyor.”

SIFIR ATIK PROJESİ

Türkiye olarak tüm bölgeye iyi gelecek adımlar attıklarını vurgulayan Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı, kendisinin de takipçisi olduğu Sıfır Atık Projesi’nin bu adımlardan biri olduğunu hatırlattı.

Projenin temel ilkesinin atık oluşumunu en aza indirmek için “kullan-at” anlayışıyla mücadele etmek olduğunu aktaran Emine Erdoğan, “Önle-azalt-yeniden kullan-geri dönüştür’ yaklaşımıyla uzun vadeli döngüsel ekonomiye geçiş tüm toplumlar için bir zorunluluktur” dedi.

Emine Erdoğan, 2017’de çıktıkları bu yolda hızlı adımlar attıklarını, 2019’da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattıklarını, 2019-2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yüzde 75’lik azalma sağlandığını aktardı.

Plastik poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın engellendiğine dikkati çeken Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “14 bin 640 ton sera gazı salınımının engellenmesi de yine bu uygulama sayesinde oldu. Sıfır atık uygulamasının başladığı günden bu yana 24,2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldı. Geri kazanım oranı, projeye başladığımızda yüzde 13 iken, bu oran şu an yüzde 22’nin üzerine çıktı. 2023 için hedefimiz yüzde 35. İşin toplum tarafından benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin çok büyük bir önemi var. İlk günden bugüne yaklaşık 14 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verdik.”

Toplumda bez çanta ve file gibi çok kullanımlık ekipmanların yaygın olarak tercih edildiğini belirten Emine Erdoğan, yakın bir gelecekte ambalajlı ürünlere depozito uygulamasının getirilmesi üzerine çalışıldığını söyledi.

“SIFIR ATIK MAVİ PROJEMİZLE MAVİ VATANI KİRLİLİKTEN ARINDIRIYORUZ”

“Sıfır Atık Mavi Projemizle de mavi vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu ana kadar 88 bin ton deniz çöpü topladık ve bertarafa gönderdik” diyen Emine Erdoğan, mavi bayraklı plaj sayısı 2002’de 151 iken, bu sayının 2021’de 519’a ulaştığını vurguladı.

Dünyanın en çok mavi bayraklı plaja sahip üçüncü ülkesi olduklarını belirten Emine Erdoğan, “Kısa bir süre önce, Türkiye olarak 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi de açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin, sadece ülkemi değil, bölgemizi de dönüştürecek bir devrin başlangıcı olduğuna inanıyorum” dedi.

Akdeniz’de yaşayan 17 binden fazla canlı türü olduğunu belirten Emine Erdoğan, Antalya’nın caretta carettaların evi olduğunu, onların da denizlerin kirliliğinden ve iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilendiğini aktardı.

Nesilleri tehlike altında olan deniz kaplumbağaları için titiz çalışmalar yürüttüklerini, yaralı olanları tedavi ettiklerini belirten Emine Erdoğan, geçen sene tedavisi tamamlanan üç caretta caretta ve bir yeşil deniz kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktıklarını, Belkıs adını verdiği bir caretta carettanın isim annesi olduğunu hatırlattı.

Caretta carettaların 100 milyon yıldan fazla okyanuslarda yaşadığını bildiren Emine Erdoğan, kıyı ve deniz ekosistemi için vazgeçilmez rolleri olduğunu ifade etti.

“İnsanın yaptığı tahribatın bedelini, tükenme tehlikesiyle yüz yüze gelerek ödemeleri gerçekten çok acı bir tablo. Türkiye’nin deniz kaplumbağalarının korunması için gösterdiği çabayla Akdeniz’de örnek ülke olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Dilerim ki bu çabayı el birliğiyle daha da büyütür ve tüm biyoçeşitliliği koruma altına alırız” diyen Emine Erdoğan, dünyayı iyileştirmenin anahtarının, kalplerin odalarında saklı olduğunu dile getirdi.

Emine Erdoğan, program sonunda İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü kazananlara ödüllerini verdi.

BARSELONA SÖZLEŞMESİ BÜRO SEKRETARYASI DÖNEM BAŞKANLIĞI TÜRKİYE’YE GEÇTİ

Barselona Sözleşmesi Büro Sekretaryası Dönem Başkanlığı iki yıllığına Türkiye’ye geçti. Dönem Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar tarafından yürütülüyor.

Konferansta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BM Çevre Programı Koordinatörü (UNEP) Tatjana Hema da konuşma yaptı. Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve ödül alanlar fotoğraf çektirdi.

Öte yandan Emine Erdoğan, fuaye salonundaki stantları gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ebru sanatı yapılan stantta ise Emine Erdoğan, ebru yapımına eşlik etti.

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/133842/emine-erdogan-cop22-taraflar-konferansi-na-katildi

REKLAM ALANI